^Back To Top

Általános adatok:

Szakképesítés megnevezése: Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó
A szakképesítés OKJ száma: 34 541 08
A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)

Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama: 3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra; 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra

 

A Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

Kistermelői élelmiszerelőállítóként komplex feladatokat végez. Tevékenységi körének megfelelően az alapanyag
előállításán keresztül a feldolgozáson át, az elkészített élelmiszer értékesítéséig.
A tevékenység során figyelembe veszi környezetének hagyományait, a tájegység jellegéből adódó egyedi
lehetőségeket.
Munkája során betartja a mindenkor érvényben lévő jogszabályi előírásokat, különös figyelmet fordít a
higiéniai-, munka-, tűz- és környezetvédelmi előírásokra.
Az általa előállított élelmiszeripari termékeket az előállítás helyének megfelelő régión belül vagy a régióhoz
közel értékesíti, mely történhet piacon, a kistermelő által végzett házhozszállítással, vagy vendégasztal
szolgáltatás keretében.
Falusi vendéglátóként komplex szolgáltatást (szállásadás, étkeztetés, programszervezés, stb.) biztosít.
A tevékenység során figyelembe veszi környezetének hagyományait, népművészeti lehetőségeit.A szakkepesites.hu tartalma

A szakképesítéssel rendelkező képes:

A szakkepesites.hu tartalmakis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékkel vagy az általa betakarított, összegyűjtött vadon termő alaptermékkel, vagy saját beszerzésű alapanyagból készített termékkel közvetlenül a fogyasztót ellátni, - falusi vendégasztalt üzemeltetni, - kistermelői zöldség- és gyümölcskészítményeket az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével előállítani, - kistermelői húsfeldolgozást végezni az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével, - kistermelői, kézműves sütőipari termékeket készíteni az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével, - kistermelői, kézműves cukrász- és édesipari termékeket készíteni az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével, - kistermelői, erjedésipari termékeket készíteni az élelmiszerbiztonság, higiéniai és jövedéki előírások figyelembevételével, - kistermelői, kézműves tejtermékeket, sajtot készíteni az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével, - kulturált életvitelt folytatni, - konyhai-, élelmezési bevásárlást és a saját termékek gazdaságos felhasználását összehangolni, - szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat kitölteni, - pályázatokat előkészíteni, - állategészségügyi, állatjóléti, környezetvédelmi szabályokat betartani, - falusi vendéglátóhelyet kialakítani, berendezni, - termények felhasználásának előkészítését, házi feldolgozását elvégezni, - szabadtéri étkezést megvalósítani (szabadtűzön), - árubeszerzést végezni, - szakhatóságokkal kapcsolatot tartani, - gondoskodni az eszközök, élelmiszerek, vegyszerek stb. biztonságos tárolásról, - háztartási és konyhai eszközöket, gépeket kezelni, - munka tűz-, és környezetvédelmi szabályokat betartani, - dokumentációt vezetni, - készleteket, bevételeket és kiadásokat nyilvántartani, - szelektív hulladékgyűjtést megvalósítani.

 

 

ASZIH logo RGBfm logonak