gallery document

Külföldi utak - Bécs

Bécsi út - Szakmai beszámoló

Az idei év szeptemberében iskolánk tizenkét tanulójának alkalma nyílt arra, hogy Bécsben vegyen részt szakmai gyakorlaton. Ehhez a lehetőséghez egy pályázat segítségével jutottunk hozzá, amelyet a 1 CEBA koordinált. Nem volt nehéz a szükséges létszámot feltölteni, mert a diákok remek lehetőséget láttak az útban idegen nyelvtudásuk fejlesztésére és külföldi munkatapasztalat megszerzésre.

becs 20150629 1173623711

A szervezőknek sikerült változatos munkahelyeket találni diákjainknak. Szerencsére azért volt aki informatikai vonalon tudta elkezdeni a munkát, a legtöbben viszont az Intersparba kerültek, de jutott diák egy étterembe és virágboltba is.

Az utóbbi három területen elhelyezkedők jobbára gyakorlati tevékenységet végeztek. Mindez azt jelentette, hogy árufeltöltéssel, csomagolással, takarítással, ételkészítéssel foglalkoztak. Azonban szerencsére lehetőségük nyílt informatikai ismereteik élesben történő felhasználására is. Voltak akik árcédulákat készítettek PowerPoint segítségével, mások az interneten tartották a kapcsolatot a beszállítókkal és Excel felhasználásával rendeléseket vettek fel, bonyolítottak le.

A két angolul legjobban tudó diákunknak azért sikerült olyan munkahelyre kerülniük, ahol lehetőségük nyílt az iskolában szerzett informatikával kapcsolatos elméleti tudásukat a gyakorlatban is alkalmazni. Szerencsére úgy fogták fel e munkatevékenységét, mint egy tanulási folyamatot, amelynek eredményeképpen bővülnek ismeretei, és nagyobb magabiztosággal lesznek képesek elméleti tudását a gyakorlatban is felhasználni. Komoly kihívásnak bizonyult számára ez a munka, de végig megpróbált megfelelni az elvárásoknak, s a lehető legjobb teljesítményt nyújtani.

A Bécsben eltöltött három hetes szakmai gyakorlatról összességében elmondható, hogy nagyon hasznosnak bizonyult. Ez volt az első alkalom diákjaink számára, hogy külföldön hosszabb időt eltölthettek és próbára tehették tudásukat, képességeiket. Sok tapasztalatot szereztek mind szakmailag, mind azzal kapcsolatban, hogy mit jelent munkába menni, dolgozni, részese lenni egy csapatnak. Már menetközben, de így utólag egy hetes távlatból is fontosnak érezték, érzik jövőjük szempontjából ezt az időszakot. Sok új dolgot hallottak és tanultak meg Ausztriáról, munkaterületükről és szakmájukról, sok új ismeretet szereztek a munkahelyeiken. Úgy érzik a rájuk bízott munkák során, a gyakorlat alatt kommunikatívabb, magabiztosabbak lettek, fejlődött empátiás készségük, emellett szélesedett a látókörük is. Megtanultak önállóan és csapatban is dolgozni.

Természetesen a munka mellett alkalmunk nyílt arra is, hogy a lenyűgöző Bécs legismertebb látnivalóival is megismerkedjünk. Így a városközpontot végigjárva megcsodálhattuk a Parlament, a Természettudományi Múzeum, a Tanácsháza varázslatos épületét. Megtekinthettük a Fogadalmi Templom és a Stephansdom gótikus csodáját. Ellátogattunk a Technikatörténeti Múzeumba is, melynek kiállítása szinte a technikai civilizáció minden területére kiterjedt kezdve az ipari forradalom vívmányaitól egészen a robottechnikáig. De a Belvedere és Schönbrunn grandiózussága is örök élmény marad a számunkra.

A három hét végig jó hangulatban telt el. Jutott idő szórakozásra, sportra, kedélyes beszélgetésekre, és a humoros, jókedvű pillanatok is részei voltak a napjainknak. Reméljük a közeljövőben majd tanintézményünk más diákjainak is lehetősége lesz hasonló élmények átélésére, megtapasztalására.

galery

A gyakorlat képei a gallériában megtekinthetők

 

ASZIH logo RGB         fm logo        nak

Elérhetőségek:

Kétegyházai Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
Cím: 5741 Kétegyháza, Gyulai út 6.
Telefon: (66) 250-311
Fax: (66) 550-215 (117)
e-mail cím: ketegyhazisuli@gmail.com
OM kód: 202735
Alapítvány: 18388037-1-04