gallery document

Külföldi utak - Milánó 2014

Milánói élménybeszámoló

 

Abban a kiváltságos helyzetben lehettünk idén májusban, hogy 11 diákkal részt vehettünk egy külföldi szakmai gyakorlaton. A helyszín Olaszország, az időtartam 3 hét. Ennyi idő alatt beleláthatunk az ottani emberek kultúrájába, viselkedésébe, szokásaiba, és megtapasztalhattuk vendégszeretetüket, nem utolsó sorban pedig munkamoráljukat. Tanulóink igazán tanulságos, szakszerű, képzésükhöz szorosan kapcsolódó gyakorlata nem volt megerőltető, de igen hasznos; személyesen és a munka világában is sok tapasztalatot szerezhettek, ami még hátra lévő életük folyamán kamatozni fog.

milano 20150629 1522364353

Az egyetlen negatívum, amit mi, kísérő tanárok megtapasztaltunk, az a különböző szervező felek közötti kommunikáció -, és a részletes, pontos előzetes információk hiánya. Sajnos nem minden zajlott le úgy, ahogy azt tudtuk még közvetlenül az indulás előtt, sok olyan helyzet adódott, ami váratlanul ért minket, de összességében azt hiszem, sikerült a lehető legjobban megoldanunk a szituációkat, adatolást és a papírmunkákat is.

A nagyobb csapatunk 1 órányira lakott Milánótól egy bio, önfenntartó farmon, ahol megtapasztalhattuk, hogy bizony kétkezi munkával és vegyszerek nélkül is képesek vagyunk a természettel közösen együtt dolgozni, melynek lenyűgöző eredményeit az étkezések alkalmával is megtapasztalhattunk. Délelőttönként a gépész fiúk is a nagy kertben tevékenykedtek, kapáltak, trágyáztak, majd az ebéd után elvitték őket egy közeli telephelyre, ahol a szakmájuknak megfelelően tevékenykedtek: különböző munkagépek szerelése, takarítása, karbantartása. A falusi vendéglátós lányok délelőtt és délután is a farmon dolgoztak, ahol megtanulták a különböző alapanyagok, nyersanyagok termesztési és előállítási módjait is. A kisebb csapat Monza külvárosában kapott szálláslehetőséget egy modern szállodában, onnan utazott be Milánó szívébe.

Részt vettünk két kötelező kulturális programon Milánó szívében, amikor megcsodálhattuk a város nevezetességeit, és elámultunk azon, ahogyan a régi, ősi és napjaink modern épületei együtt élhetnek egymással.

Köszönjük ezt a felejthetetlen kirándulást!

galery

ASZIH logo RGB         fm logo        nak

Elérhetőségek:

Kétegyházai Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
Cím: 5741 Kétegyháza, Gyulai út 6.
Telefon: (66) 250-311
Fax: (66) 550-215 (117)
e-mail cím: ketegyhazisuli@gmail.com
OM kód: 202735
Alapítvány: 18388037-1-04